Borrelia hos hunde Borrelia hos hunde

Hvad er symptomerne på borrelia hos hunde?

Borreliose (almindeligt kendt som borrelia) er en af de sygdomme, som mange hundeejere frygter, at deres hund bliver smittet med. Og med god grund – faktisk viser forskellige danske undersøgelser, at helt op mod 1/5 af de danske flåter er inficeret med borrelia1.

Hvad er borrelia?

Borrelia (Borreliose) skyldes infektion med en bakterie kaldet Borrelia burgdorferi, som overføres gennem skovflåtens bid. Selve flåten er i sig selv ikke farlig, men den kan blive potentielt farlig, når den suger blod fra eksempelvis mus og fugle, der er inficeret.

Overførsel af borrelia

Mus og fugle er nogle af flåtens naturlige værter, og borrelia-bakterien er meget hyppigt forekommende i blodet på netop disse dyr. Når flåten suger blod fra en inficeret mus eller fugl, overføres bakterierne til flåten, og den bliver inficeret med bakterien.

Når flåten igen er på udkig efter en ny vært, kan det være din hund, som flåten kravler over på. Når den suger blod, kan borrelia-bakterien overføres til hunden via flåtens spyt. Flåten foretrækker et varmt, fugtigt og mørkt sted. Det kan derfor være svært at få øje på flåten, førend den måske har suget sig så stor som størrelsen på en ært.

Jo længere tid flåten får lov at sidde fasthæftet på hunden, jo større er risikoen for at blive smittet med borrelia. Efter at en skovflåt har bidt sig fast på hunden, kan borrelia overføres i løbet af 12-48 timer. Sygdommen vil herefter udvikle sig efter 12-18 uger. Det vil sige, at jo hurtigere man fjerner en flåt, jo mindre er risikoen for infektion.

Hvordan viser borrelia sig?

Der kan, som tidligere nævnt, gå ret langt tid fra, at hunden bliver inficeret med borrelia-bakterier, til at den udviser symptomer på at være syg. Borrelia kan give mange forskellige symptomer – såsom:

  • Feber
  • Træthed, sløvhed
  • Hævede lymfeknuder
  • Ledbetændelse
  • Ømhed i led og muskler
  • Evt. lammelse af specielt ansigtsnerven
  • Ændringer i hundens normale adfærd
  • Appetitløshed

Bakterien kan desuden angribe nervesystemet, og derfor forårsage akutte- og langvarige lammelser, epileptiske anfald samt forstyrrelser i hjertets funktion.

Diagnosticering

Det kan være svært at diagnosticere borrelia hos hunden, da der ikke findes en egentlig test, der kan afdække smitte med borrelia-bakterier. Desuden vil mange hunde have antistoffer mod borrelia-bakterien, fordi de tidligere har været udsat for smitte, men ikke har udviklet sygdom. Ovennævnte symptomer er ofte mere uspecifikke, og kan være årsag til mange andre sygdomme. Hvis du har mistanke om borrelia hos din hund, skal du kontakte dyrlægen, der tager blodprøver, der kan afsløre, om din hund har været udsat for bakterierne.

Dyrlægen kan vurdere hunden og afgøre, om hunden skal sættes i behandling for borrelia.

Behandling og forebyggelse

Hvis det viser sig, at din hund har borrelia, skal den behandles med antibiotika. Symptomerne vil som oftest forsvinde ved behandling med antibiotika, men desværre kan nogle af symptomerne vende tilbage på et senere tidspunkt, hvorfor det vil være nødvendigt at behandle hunden igen.

Det er altid en god ide at kontrollere hunden dagligt og fjerne eventuelle flåter så hurtigt som muligt. Selve flåten er ikke farlig – men det er flåtbiddet til gengæld. Derfor er det vigtigt helt at forhindre flåten i at bide sig fast. Bayvantic afviser netop flåterne, før de når at bide - det nedsætter risikoen for flåtoverførte sygdomme.

Læs mere om Bayvantic her!

Flere artikler til dig