De farlige flåtbid: De flåtbårne sygdomme, flåter kan overføre

Der er mange flåter i øjeblikket. De sidder på spring i skovbunden, i haven og i andre grønne områder med høj plantevækst - klar til at indtage deres blodmåltid. Men hvad der blot er et måltid for flåten, kan blive en ubehagelig oplevelse for dig og din hund – flåtens bid kan nemlig overføre mange forskellige typer af smitte. Og vidste du, at ikke alle flåtmidler beskytter lige godt mod for eksempel Borrelia?

Den flåt, man finder flest af i Danmark, er af arten skovflåt (Ixodes ricinus). Skovflåten er en parasit, der lever af blodet fra sit værtsdyr – det kan for eksempel være en hund, en mus eller et rådyr. Blodet er livsvigtigt for flåten, da den skal have blod for at kunne udvikle sig samt producere sine æg.

Flåtbårne sygdomme

I Skandinavien er der særligt tre flåtbårne sygdomme, man bør være opmærksom på: Borreliose (borrelia), anaplasmose og TBE (Tick-Borne Encephalitis).

Borreliose er en almindelig smitte herhjemme. Danske undersøgelser viser, at op mod 1/5 af alle flåter er inficeret med Borrelia2.

Anaplasmose er også en almindelig forekommende infektionssygdom, der kan overføres til hunde. Op mod 25 % af alle danske flåter er inficeret med anaplasma-bakterien2.

TBE (Tick-Borne Encephalitis) – også kaldet europæisk hjernebetændelse, er kun påvist i flåter på Bornholm og Sjælland. Virussen findes desuden i Baltikum, Sibirien, Rusland, og på Balkan1.

Ikke alle flåtmidler beskytter lige godt

Det er ikke alle flåtmidler som beskytter lige godt mod flåtbårne sygdomme. Nogle midler kræver at flåterne bider for at flåterne dør, mens andre virker allerede inden ved at afvise dem. Det fungerer lidt på samme måde som et myggemiddel. Det ville være uheldigt, hvis myggemidler først virkede, efter myggene havde bidt. Derfor er det vigtigt at beskytte din hund med et forebyggende flåtmiddel, der helt afviser og dræber flåterne, før de når at bide sig fast. Det nedsætter risikoen for smitte med de farlige flåtbårne sygdomme.

Hvor lang tid tager det flåten at overføre smitte?

Det er velkendt, at flåter skal fjernes indenfor 24 timer, for at minimere risikoen for smitte med flåtbårne sygdomme. Desværre er man ikke sikret alligevel, da der kan være flere forhold, der gør, at sygdomme overføres tidligere. TBE er dog særligt ubehagelig, da den overføres med det samme flåten begynder sit blodmåltid1.

___________________

1 http://www.ssi.dk/service/sygdomsleksikon/t/tbe.aspx

2 https://www.netdyredoktor.dk/hund/tema/def/flaater-og-flaatbid/

Flere artikler til dig