Den første tid med den nye hvalp

I har set frem til det længe, talt ned til dagen og nu kan I endelig hente det nye familiemedlem med jer hjem. Her er en række råd til, hvad du skal huske at gøre i den første tid med den nye hvalp i huset.

Hvalpens første tid i det nye hjem

Det kan være en overvældende oplevelse for hvalpen at blive fjernet fra sin mor og søskende. Det er derfor vigtigt at du og familien gør overgangen så let og tryg som muligt for hvalpen. Specielt de første 4 måneder er meget vigtige i hvalpens liv. Det er her hvalpen danner sine indtryk af verden, og opbygger en adfærd, der kan være gældende resten af livet. Derfor er det vigtigt at vide, hvordan man kan give hvalpen den bedst mulige start på livet. Samarbejdet starter allerede den første dag i hjemmet.

I hvalpens første tid er det vigtigt, at du er sammen med den størstedelen af tiden. Du bør derfor tage fri de første 3 uger, efter I har hentet hvalpen, så den kan lære dig og dens nye omgivelser at kende.

Hvalpens nye hjem

Når I ankommer til hjemmet med hvalpen, skal I give den masser af fred og ro til selv at udforske de nye omgivelser. Sæt jer ned på gulvet, og lad selv hvalpen suge de forskellige sanseindtryk ind - uden at I afbryder den.

Børn I familien skal vide, at de skal tage det med ro, og ikke fare op eller overfalde hvalpen, da det kan virke meget overvældende for den. Lad hvalpen snuse til dem, og lidt efter lidt kan de indlede små lege og aktiviteter med hunden.

Hvis du i forvejen har en hund, kan det være en god idé at introducere de to for hinanden på neutral grund. Det er for at forhindre, at den ældre hund føler sig truet på sit territorie. Men du ved sikkert på forhånd, hvordan din hund vil reagere overfor en hvalp.

Den første tid med den nye hvalp

Hvalpens dagligdag

Generelt elsker hvalpe faste rutiner – det gælder både spisetider, faste sovepladser- og tidspunkter, gåture og så videre. En hvalp har brug for masser af ro, så når den lægger sig til at sove eller slappe af, skal man acceptere hvalpen og dens behov. En hundehvalp sover i gennemsnit 18-20 timer i døgnet.  Det er meget vigtigt at hvalpen får den ro, som den har behov for og hvalpen må ikke forstyrres når den sover.Hvis der er børn i hjemmet skal de lære at acceptere hvalpen og dens behov.

Den skal have fire måltider om dagen, og det er vigtigt, at du følger opdrætterens henvisninger omkring foderrutiner og fodertype. Hvalpen skal luftes, og den skal vænne sig til sele og halsbånd. Det er vigtigt ikke at gå for lange ture med hunden. En tommelfingerregel er, at længden på turen bør svare til hvalpens alder. Er hvalpen 9 uger, bør den altså ikke gå i længere tid end 9 min.

De første nætter

Da det er en meget stor omvæltning for hvalpen at skulle forholde sig til de nye omgivelser og ikke længere være omgivet af sine søskende og mor, er det vigtigt at du lader hvalpen sove i samme rum som dig de første nætter. Lad hvalpen sove på et tæppe eller i en kurv på gulvet ved siden af din seng. Så kan du hele tiden have din hånd lige i nærheden af hvalpen, og derved hjælpe den med at føle sig tryg og tilpas. Hvis du derimod afskærmer hvalpen fra social kontakt, kan det virke så traumatiserende for hvalpen, at den kan komme til at lide af separationsangst – og det kan i værste tilfælde vare ved resten af hundens liv.

Læs mere her: Sådan får jeg min hvalp til at ville ligge i sin kurv

Den første tid med den nye hvalp

Socialisering af hvalpen

Opdrætteren har gjort sit for at socialisere hvalpen helt grundlæggende, så nu er det op til dig at sikre at hvalpen bliver socialiseret i de nye rammer. Socialiseringen skal ske indenfor de første tre måneder af hvalpens liv. Det indebærer at hvalpen bliver introduceret for mennesker af begge køn, andre dyr, børn, trafik, forskellige lydpåvirkninger, miljøer osv. Det er vigtigt at oplevelserne er positive og fyldt med masser af ros, og målet er at hvalpen skal gå fra oplevelsen tryg og glad. Det er vigtigt at tænke på at vores egne reaktioner på omverdenen smitter meget af på hvalpen, så her er det vigtigt at være nærværende, afslappet og positiv uanset hvad der måtte ske. Selv uheldige situationer kan udnyttes positivt til at lære hvalpen at håndtere indtryk fra omverdenen uden frygt.

Alene-hjemme-træning

Hvis der er dage, hvor du er alene med hvalpen, kan du begynde at indlede alene-hjemme-træningen, men du bør kun efterlade hvalpen ganske kort tid af gangen.

Det er vigtigt at træningen i at være alene hjemme tilpasses den enkelte hund og dens behov. Det vigtigste er, at hvalpen er tryg under træningen, at tingene ikke går for hurtigt, og at den er træt, inden du går fra den.

Det er bedst at planlægge træningen, så den passer til familiens normale døgnrytme. Har du planer om at hunden skal være alene fra om morgenen, bør du stå op et par timer før, så du kan nå at aktivere hvalpen. Herefter bør du lade hvalpen være, du skal ikke forlade den, men hvalpen skal være inaktiv. Denne inaktive tid svarer således til den tid, hvor hvalpen ellers ville have været alene. Træningen skal foregå over nogle dage. Når hvalpen naturligt begynder at lægge sig til at slappe af, kan du starte med at forlade den i kortere perioder af gangen. Idet du går ud af døren, siger du ”hej hej”, og du signalerer på den måde, at du går, uden at du tager direkte kontakt eller kigger på hvalpen. Det skal være lige så naturligt som at gå ud med skraldespanden. Efterhånden kan tiden, hvor hvalpen er alene, forlænges gradvist.

Den første tid med hvalpen kræver arbejde, men det er også en skøn tid, der skal nydes. Med forberedelse og planlægning er I godt på vej. Vi har samlet en tjekliste over de mest nødvendige ting I skal have sørget for, når hvalpen ankommer til hjemmet:

 • Mad- og vandskål
 • Halsbånd
 • Navneskilt
 • Snor og sele
 • Legetøj
 • Kurv
 • Pelsplejesæt
 • Transportkasse
 • Foder
 • Godbidder
 • Hundeforsikring
 • Dyrlægebesøg til 2. vaccination og ormekur, rådgivning om parasitforebyggelse
 • Chipmærkning og registrering i Dansk hunderegister
 • Pas

Flere artikler til dig