Derfor er socialisering af din hvalp vigtig

Din hund skal lære at have tillid til andre mennesker og dyr, og det kommer kun gennem gode oplevelser. Når hvalpen forlader sin mor, søskende og de trygge rammer, venter en helt ny og fagre verden. Udover at opdrætteren har et ansvar, så er det også op til dig som hundeejer at sikre en vellykket prægning og socialisering af hvalpen.

Hvad er socialisering?

Socialisering handler om at hvalpen skal lære at genkende og kunne kommunikere med andre mennesker og dyr – med andre ord kunne begå sig i en verden fuld af indtryk. Allerede hos opdrætteren begynder hvalpen at vænne sig til det omkringliggende miljø. Lyde, bevægelser og indtryk opsnappes og lagres, og her er det altafgørende at oplevelserne er positive. Gennem de positive indtryk af fremmede mennesker, hunde, genstande, andre dyr, biler og naturen, vil hvalpen ikke være bange for at møde disse situationer eller ting i fremtiden.

Hvorfor er socialisering vigtig?

Hvalpen er utrolig sensitiv fra den er 3-16 uger gammel. I de første 3 uger af hvalpens levetid, er det vigtigt, at den har sin mor, så den kan få mad og komme af med efterladenskaber. Hvor den bor, og hvad den oplever, er ikke så vigtigt, da den først har fuld hørelse og klart syn, når den er 3 uger. Dog er det vigtigt, at hvalpen er i trygge menneskehænder, fra den bliver født. Frem til den er 16 uger gammel, er en utrolig sensitiv tid og meget vigtig periode af hvalpens liv. I denne ekstra sensitive periode, ”står rygsækken åben på fuldt gab”. Hvis ikke socialiseringen er optimal, kan hvalpen få adfærdsproblemer/uønskede adfærd, der kan være svære – hvis ikke umulige – at komme af med igen. Hvalpen vil opsnappe alle situationer og opbygger efterhånden en referenceramme, der benyttes på kommende situationer og oplevelser livet igennem. Problemerne kan opstå, når hunden ikke kan genkende lignende oplevelser. Hunden kan derfor se situationen som farlig, hvis ikke den kan ”slå oplevelsen op” i sin referenceramme og reagerer deraf med angst og i værste tilfælde aggressivitet, hvis den føler sig presset og ikke hviler i sig selv. Det er ikke nok bare at socialisere din hvalp frem til 16 ugers alderen. Du skal fortsætte socialiseringen igennem hele hundens liv, dog er det kun nødvendigt med vedligeholdelse, når den er fuldvoksen ved 2 års alderen.

Hvordan socialiserer jeg min hvalp?

Først og fremmest er det vigtigt at lade hvalpen møde en masse af sine artsfæller. Det gælder hunde i alle aldre (pas dog på at den ikke oplever for voldsom leg eller uligevægtig størrelsesforhold). Det er op til dig at lære hvalpen at møde den anden hund med høflighed.

Den mest optimale måde at lære hvalpen at hilse på en anden hund er uden snor, så den ikke bliver begrænset i dens kropssprog og mimik. Når I møder en hund, som din hvalp må hilse på, så sig ”hilse”, så lærer den at forbinde det med, at det er en hund, den må hilse på. Når de leger, så ros din hvalp, når den leger fornuftigt, og hvis den anden hvalp/hund bliver utryg og tager halen ned, så skal du gå hen og holde din hvalp igen (tag en time out – ved at holde hunden i ro, ved fysisk at holde den stille, så den ikke kan få fat i den anden hvalp/hund). Hvis din hvalp bliver utryg, så hold den anden hvalp/hund væk fra din hvalp (du skal ikke holde på din hvalp). Så vil din hvalp også lære at søge dig, hvis den synes, at en leg bliver for voldsom.  I mødet med andre hvalpe/hunde vil hvalpen udvikle sine evner til at kommunikere og forstå andres kropssprog og fremtoning.

Kontakt til andre mennesker, ud over dig og familien, er også vigtig, for at forhindre at hvalpen senere bliver utryg/aggressiv overfor fremmede.  Lad derfor endelig fremmede personer hilse på din hvalp, men kun hvis hvalpen af sig selv kontakter dem og lad ikke fremmede personer tage din hvalp op. Derudover skal hvalpen også udsættes for børn, genstande, andre dyr, lugte, smage og trafik – alt det, som er en naturlig del af livet. Hvis hvalpen bliver utryg ved nogle af situationerne, så prøv at opmuntre den til at vise interesse (ikke lokke den). Er der mulighed for det, så afled med godbidder evt. ved at lægge godbidderne på den genstand, som hvalpen er utryg ved. Man kan generelt nå rigtig langt med en opmuntrende stemme og nogle gode godbidder.

Lad det hele forgå i et stille og roligt tempo, så ikke hvalpen bliver stresset. Den har nemlig rigtig mange nye ting, at skulle forholde sig til. Så giv den tid til først at lære hjemmet at kende, og senere kan du udsætte den for oplevelser ude for hjemmet. Start med ture på villavejen og senere kan du tage den med til byen. Hvis hvalpen virker træt eller lægger sig til at sove, skal du lade den være og give den en pause. Det er også en måde for hvalpen at begribe og behandle de mange forskellige indtryk.

Det er altså vigtigt at prioritere en ordentlig socialisering for at forhindre alvorlige adfærdsproblemer. Selvom en tidlig socialisering er altafgørende, fortsætter din hund med at tage indtryk til sig livet igennem. Senere oplevelser i livet har derfor også betydning og er med til at runde din hund. Anstrengelserne i det første leveår vil belønnes, idet du de næste mange år vil have en nem, venlig, tryg og velfungerende hund.

God fornøjelse med socialiseringen!