Din foder-guide til killinger

Du har fået en ny killing, og den er selvfølgelig det sødeste, du længe har set. Men hvad skal du give den at spise? Hvor ofte skal den have mad, og hvor meget skal den have ad gangen? Vi giver dig her svar på de typiske spørgsmål, så du kan give dit lille nye familiemedlem en god start på livet.

Det grundlæggende

Her er et par grundlæggende ting, du skal vide fra start.

  • Vand: Din killing skal altid have adgang til rent drikkevand fra den kolde hane. Rengør og genopfyld drikkeskålen et par gange om dagen, for at sikre friskt og rent vand. Din killing har et større behov for vand, hvis den hovedsageligt spiser tørfoder. Giv ikke din killing komælk – den har svært ved at fordøje mælken, og det kan lede til diarré.
  • Et kød-baseret måltid: Katte er rovdyr. Din killing kan ikke være vegetar. Katte har brug for kød og selv den bedste kostplanlægning foruden, vil ikke kunne opfylde dens behov.
  • Killingefoder: Da killinger har meget anderledes kostbehov end voksne katte, er det en god idé at du giver den killingefoder af god kvalitet, indtil den er et år.
  • Intet menneskemad: Den mad vi spiser, indeholder ikke den rette ernæringsmæssige sammensætning. En hel del menneskemad kan være direkte giftigt for katte.  
  • Hold mad- og toiletsted adskilt: Vi ville ikke bryde os om at indtage vores mad, der hvor vi besørger. Det vil vores katte heller ikke!

Hvilket fodermærke skal jeg købe?

Det kan være lidt af en jungle at bestemme sig for et bestemt fodermærke. Her vil vi dele nogle af de ting, du kan holde øje med. I de fleste tilfælde vil pris og kvalitet hænge sammen, men hvis man ikke er opmærksom, kan man ende med at betale for meget i forhold til kvaliteten.

Når man tilbereder mad (og foder), bliver det mere fordøjeligt og kan holde sig længere. Jo hårdere tilberedningsproces, des mere nedbrydes en lang række af næringsstoffer. Det kan derfor være en god ide at finde et foder, som har været behandlet skånsomt.

Så er der næringsindholdet. Alle katte har behov for foder, der har et højt indhold af proteiner, (især aminosyrer som taurin og arginin), gode fedtsyrer og vitaminer.

Når du kigger bag på posen, vil der ofte stå hvilken fordeling af makronutrienter (de primære næringskilder), som foderet har. Vær opmærksom på at det ikke siger noget om kvaliteten af f.eks. proteinkilden og fedtstoffet. Det er eksempelvis ikke godt for katten med en proteinkilde fra planteriget. Man vil derimod gerne have, at animalsk protein står forholdsvis højt på listen. Fedtkilden er også afgørende. Katte har brug for animalsk fedt, men også gode olier med fx omega 3, som er skånsomt behandlet. Hvis foderet varmebehandles for hårdt, kan det skade fedtsyrerne og de kan direkte skadelige. Det vil ofte give en skarp fiskeagtig lugt, hvis olierne i foderet er skadet (oxideret).

  • Proteinkilde: Proteinkilden skal være listet først. Kig efter en animalsk proteinkilde såsom kylling, laks, lam mm. i stedet for en generisk kødkilde.
  • Fedt: Kig efter en fedtkilde, der gerne består af en kombination af animalsk og vegetabilsk olie. Endnu bedre er hvis der er tilsat omega 3 olie efter tilberedning.
  • Kulhydrater: Killinger har ikke behov for korn – såsom majs eller hvede – og nogle katte kan have problemer med at fordøje dem. Alligevel bliver de ofte brugt som en billig energikilde i tørfoder. Så det kan være en god idé at kigge efter foder med et lavt indhold af korn eller et helt kornfrit produkt. Få, men gode grøntsager eller urter kan have positive egenskaber.

Hvor ofte og hvor meget mad skal min killing have?

Hver killing er unik og mængden af mad, de behøver, afhænger af mange faktorer, for eksempel race, størrelse og aktivitetsniveau. Generelt gælder det dog, at helt små killinger (3-6 måneder) skal fodres hver 3-4 time om dagen, hvilket nedjusteres til 2 gange om dagen, når de er over 6 måneder gamle. I forhold til hvor meget mad killingen skal have hver gang, kan du orientere dig på foderpakningen. Du kan dividere den anbefalede daglige fodermængde med antal af daglige måltider. Husk at hvis din killing får godbidder eller på anden måde snacks i løbet af dagen, bør du nedjustere mængden af foder for at overholde et fornuftigt kalorieindtag. Gode godbidder/snacks kan være kogt kylling eller tun. Du kan også købe færdige snacks. Husk at færdige snacks kan have lav næringsværdi, ligesom slik. Alternativt kan du tage af foderet og give det som godbidder. Det er en god idé at forsøge at få din killing til at vænne sig til en rutine. Vælg derfor nogle tidspunkter for måltiderne og hold fast i dem.

Hvad er bedst?

Naturlige vs kunstige konserveringsmidler

Noget killingefoder indeholder naturlige konserveringsmidler så som E Vitamin og askorbinsyre, mens andre indeholder kunstigt konserveringsmiddel. Begge dele er sikkert for killingen at indtage. Kunstigt konserveringsmiddel har været brugt i kattefoder i mere end 30 år.

Mad med naturlige konserveringsmidler har typisk en lidt kortere holdbarhedstid og kan være en smule dyrere.

Tørfoder vs vådfoder

Der er fordele ved begge typer af foder. Vådfoder (på dåse) indeholder omkring 80% vand, hvilket hjælper med at holde din killing hydreret, hvilket er rigtig godt, da mange katte ikke får nok væske. Vådforder har desuden ofte et højt indhold af animalske næringsstoffer. Tørfoder kan være mere praktisk at give og kan holde sig i længere tid i madskålen. Vær opmærksom på at tørfoder kan indeholde store mængder kulhydrater, som er helt unødvendigt for katten og er dårligt for fordøjelsen. Vådfoder er lettere for killingen at indtage, så mens killingen er ung og har babytænder, er det en god ide at den får noget vådfoder en gang i mellem. Alternativt kan et godt tørfoder blandes op med tempereret kogt vand.

Hjemmelavet vs købt

Det kan virke tiltalende at lave maden selv, da du helt selv kan bestemme, hvad foderet skal indeholde og dermed være sikker på, at din killing får alt det, den har behov for. Men det kan faktisk være svært at ramme den nødvendige sammensætning af forskellige næringsstoffer (eks. protein, fedtstoffer, aminosyrer mm.), hvilket er noget foderproducenterne har brugt mange år på at udvikle. Af den grund – og specielt når det handler om killinger – vil vi anbefale, at man køber godt kvalitetsfoder for at sikre at din killing får præcis det, den har brug for.

Får din killing nok væske?

Desværre får rigtig mange katte ikke nok væske i løbet af en dag. Katte er oprindeligt et ørkendyr og deres tørst-refleks er meget nedsat, da de genetisk er udviklet til at få væskebehovet dækket gennem indtagelse af byttedyr. Katten er ikke fuldt domesticeret, og det betyder at dens udvikling ikke er fuldt med de forhold de lever under sammen med mennesker. Da mange katte i dag kun får tørkost, er der derfor risiko for, at de får al for lidt vand. Det betyder risiko for urinsten og nyresvigt. Derfor må vi hjælpe vores katte med væskeindtaget. En kat, der udelukkende spiser tørfoder, bør drikke ½ dl vand per kg kropsvægt hver dag. Det svarer til 2 dl om dagen for en kat på fire kg.1 En god måde at hjælpe sin kat med at få væske nok, er at bløde vådfoderet op med tempereret kogt vand.
___________________________________

1: Agria.dk