Har du styr på transporten af din hund på ferien?

Det er vigtigt at sikre, at din hund får en behagelig transporttur, når I stikker snuderne på ferie. I har muligvis en lang transporttid foran jer? Uanset om I skal en smuttur over grænsen i bil eller hopper på flyet sydpå, så læs med her og bliv klogere på, hvordan du kan forberede dig til turen.

Sørg for snacks og vand til turen

Lige som du medbringer snacks og væske til dig selv på turen, er det også vigtigt at medbringe foder og friskt vand til din hund, som den kan få på farten. Husk desuden at tage hundens mad med hjemmefra, da den risikerer, at få dårlig mave, hvis den pludselig spiser andet, end dét den er vant til at få.

Hvis I tager bilen

 • Det er vigtigt at holde en masse pauser undervejs, så I alle kan få strakt benene og få noget luft.
 • Sørg for at have rigeligt med vand og foder med til turen.
 • Efterlad aldrig din hund alene i en varm bil, da der er risiko for hedeslag.
 • Selvom I har en del bagage med, er det vigtigt, at din hund har rigelig med plads til både at sidde og ligge ned.
 • Der er ingen lovkrav til transport af kæledyr i bilen i Danmark, men i Sverige eksempelvise skal kæledyret være sikret under kørslen, fx ved at anvende transportbur eller speciel sikkerhedssele regler om transport. Tjek reglerne for de enkelte lande.

Hvis I flyver

 • Hunde på maksimalt 8 kg kan tages med i kabinen.
 • Større hunde anbringes i lastrummet.

Fly og færge

Hvis du skal have din hund med ud at flyve eller sejle, skal du undersøge, om det er tilladt at medbringe hund, inden du booker din billet. Nogle fly- og færgeselskaber kan nægte din hund adgang.

Hvis I kører i tog

 • I Danmark er det muligt at medtage hunde i de fleste tog.
 • Hvis du skal til udlandet, er det en god ide at tjekke reglerne i de enkelte lande.
 • Spørg togpersonalet, om toget holder stille i længere tid på bestemte stationer, så hunden kan komme ud og få luft.
 • Større hunde betaler børnebillet og skal ofte have pladsbillet.

EU-pas og rabiesvaccination

Hvis I skal rejse i EU-lande med EU-vilkår, skal hunden have den danske version af det blå EU-selskabsdyrspas, hvori der skal stå, at den er vaccineret mod rabies. Første rabiesvaccination skal være givet mindst 21 dage før afrejse.

Parasitbehandlinger

Uanset transportmiddel og hvor turen går hen skal du beskytte din hund mod bid og stik fra parasitter og insekter. Der findes nemlig mange alvorlige parasitoverførte sygdomme i udlandet. Din dyrlæge kan hjælpe dig med at vælge den rette parasitbehandling, der nedsætter risikoen for sygdomme.

På Fødevarestyrelsens hjemmeside kan du finde yderligere information om transport af hund samt hvilke specifikke krav, der er gældende for indrejse i de enkelte lande. Kravene ændres løbende, så hold dig opdateret dér og tal med din dyrlæge.