Inden du får hvalp: Det skal du tænke over

Det er en glædelig dag at kunne hente det lille nye familiemedlem med hjem. Men inden denne store dag er der nogle vigtige beslutninger, der skal tages og ikke mindst forberedelser, der skal være på plads. Her er en række gode råd til, hvad du skal overveje, inden I henter hvalpen med hjem.

Valg af race

Det første du bør gøre dig klart er, hvilken slags hund du ønsker, og hvilket formål hunden skal tjene i familien. Der findes et utal af racer og hver race har hver deres egenskaber, mentalitet og behov. Der er som eksempel meget stor forskel på en jagthund og en selskabshund og det kan være afgørende for om I bliver et godt match. Du skal derfor sætte dig grundigt ind i netop den hunderace du ønsker, og gøre op med dig selv og familien om den passer ind i jeres hverdag. Her er det vigtig at være realistisk omkring jeres egen kapacitet som hundeejere, og ikke overvurdere hvor meget tid I har, hvor meget I kan træne og opdrage den og ikke mindst hvor meget motion I realistisk set kan give hunden på lang sigt. Vær også opmærksom på at der indenfor hver race kan være stor forskel på mentaliteten og behov hos det enkelte opdræt. Her vil en god snak og et godt samspil med en dygtig opdrætter være afgørende.

Den rigtige opdrætter

Når du har besluttet dig for en race, skal du sikre dig en ordentlig opdrætter. Det allerførste indtryk kan du få når du taler med opdrætteren første gang, måske i telefonen. Hvad bliver der spurgt ind til og er opdrætter interesseret i at sikre sig at hvalpen får et godt hjem?

Når I kommer til første besøg er det vigtigt ikke at lade sig forføre af de søde små hvalpe, men huske at have det kritiske øje med. Undlad at tage børn med til første besøg, det kan skabe nogle forventninger og ønsker som kan være svære at komme ud af. Læg mærke til, hvordan der ser ud hos opdrætteren. Er det et rart hundemiljø? Er det et stueopdræt eller en kennel hvor de vokser op i bure?  Kig godt på de voksne hunde. Ser de sunde og raske ud? Hvor mange hunde har de, er der for mange hunde til at der kan tages godt om hvert kuld? Hvilke forhold lever hvalpene under? Vær desuden opmærksom på, hvordan hvalpene ser ud. Har de en ren og sund pels? Har de blanke, klare øjne?

Inden du får hvalp: Det skal du tænke over

Der findes desværre opdrættere og hundehandlere, hvis formål kun er, at sælge så mange hvalpe som muligt. Hvalpene får derfor sjældent den bedste start på livet, og det kan forårsage varig skade på hvalpen og danne basis for uoprettelig negativ adfærd på lang sigt.

Vælg en opdrætter, du har tillid til. Besøg altid flere forskellige hvalpekuld, inden du beslutter dig endeligt. Opdrætteren har, i løbet af de minimum 8 uger, der skal gå, førend hvalpen må sælges, lært hver enkel hvalps mentalitet og potentialer rigtig godt at kende. En dygtig og ansvarlig opdrætter vil derfor som regel kunne guide dig til, hvilken hvalp der passer til netop de ønsker og formål, du har med hunden. Køb aldrig en hvalp af medlidenhed. Hvis du oplever forsøg på at sælge hvalpe fra mistænkelige steder og hvalpefabrikker, skal du kontakte dyreværnet i stedet.

Grundig socialisering

De første uger og måneder af hvalpens liv er meget afgørende for den adfærd, som hvalpen udvikler, og oftest vil have resten af livet. Opdrætteren har derfor et stort ansvar for, at socialisere hvalpen godt nok. Selvom man kan føle sig fristet til, at tage den hvalp med hjem, der sidder og ser lidt sky ud i hjørnet, kan det desværre være et tegn på, at den ikke er blevet udsat for nok indtryk og oplevelser. Det kan derfor også være svært for den at håndtere disse senere i livet. Hvalpen bør helst være nysgerrig og kontaktsøgende, når du er på besøg.

Planlæg hvalpens ankomst

Det er en kæmpe omvæltning for hvalpen at skulle flytte fra sin mor, søskende og vante omgivelser. Du bør derfor have forberedt alle de praktiske ting, såsom hvor skal hvalpen sove, hvor skal den besørge med mere. Derudover er det vigtigt, at du har fri de første par uger efter hvalpens ankomst. Det er med til både at gøre hvalpen tryg ved dig og hjemmet. Én enkel ubehagelig oplevelse for hvalpen i den første tid, kan desværre medføre store problemer med for eksempel separationsangst.

Du kan læse mere om den første tid med hvalpen, her!

Flere artikler til dig