Lopper hos katte Lopper hos katte

Lopper hos katte

Et problem, der skal behandles målrettet

Den hyppigst forekommende loppeart er katteloppen (Ctenocephalides felis). Én enkel loppe kan hurtigt blive til 1000. Det er derfor vigtigt at sætte ind med en målrettet behandling, så vi sammen kan give lopperne klø.

Din kat kan blive smittet med lopper året rundt, og når først den har hevet lopper med indendørs, kan problemerne hurtigt tage fart. De voksne lopper, som lever på katten, udgør kun 5% af loppeproblemerne – de resterende 95% udgøres af æg, larver og pupper i dyrets hjemlige omgivelser.
Lopperne kan derfor hurtigt blive spredt rundt omkring i hjemmet – til stor gene for hele familien.

Symptomerne på et loppeangreb

Hvis katten udviser symptomer, er det i form af hudirritation og kløe (allergi) – oftest omkring hoved, hals og nakke. Desuden kan der findes loppeafføring, der minder om kaffegrums, i pelsen.

Katte er ikke meget for at afsløre at det klør et sted. Typisk vil de kun klø sig når de er alene. Ser du din kat klø sig regelmæssigt er der stor risiko for at noget er galt.. De kløer sig især, hvis de udvikler allergi overfor loppernes spyt. Katte er flittige til at soignere sig, og får derved ofte fjernet en stor del af lopperne og loppernes afføring i forbindelse med den daglige pelspleje – det kan gøre det sværere at påvise de voksne lopper på katte og lave en diagnose.

Kattes vage eller udeblivende symptomer kombineret med, at lopper i dyrets pels kan være svære at se, gør, at problemerne kan udvikle sig, inden man når at få øje på dem. Derfor er det vigtigt med forbyggende behandlinger, så du kan forhindre, at problemerne overhovedet starter. Jo længere tid der går fra katten har slæbt lopper med ind i hjemmet, til der iværksættes en effektiv behandling, desto længere tid tager det at løse problemet helt.

Loppeallergi og bændelorm:

Katte kan, som tidligere nævnt, udvikle loppeallergi som en reaktion på loppens spyt.. Hvis en kat har loppeallergi, kan den reagere voldsomt på bare et enkelt loppebid. Reaktionen vil typisk være kløe og ubehag i sådan grad, at det kan forårsage hårtab samt beskadigelse af huden.

Lopper kan desuden også fungere som mellemvært for bændelorm. Katten smittes, når den soignerer sig og på denne måde indtager lopperne, som bærer på bændelorm. Man opdager typisk først, at en kat har bændelorm, ved at der ses bændelormeled i kattens afføring. Er katten først inficeret med bændelorm, kræver det en særskilt behandling med et middel mod indvoldsorm. Katte kan desuden få bændelorm, hvis den jager og spiser mus. Mange katte har orm uden at ejeren ved det, ikke bare bændelorm, men også spolorm. Her kan du med stor fordel tale med din dyrlæge, da ormebehandling er på recept.

Lopper skal behandles kontinuerligt

Hvis man har en udekat, er lopper et problem der næsten er umuligt at undgå, og problemet kan hurtigt vokse sig stort, hvis ikke der sættes ind eller forebygges i tide.

Jo længere tid der går fra katten har slæbt lopper med ind i hjemmet, til der iværksættes en effektiv behandling, desto længere tid tager det at løse problemet helt. Det er fordi lopperne lægger voldsomt mange æg. Æggene er glatte og tabes hvor katten opholder sig i længere tid ad gangen, typisk omkring sove- og hyggeområder. Æggene udvikler sig til larver, som kryber i sikkerhed i gulvsprækker, under tæpper osv. Her udvikles de til pupper, som kan ligge i op til et år før de springer ud som færdigudviklede lopper.

Når man behandler et eksisterende loppeproblem, tager det noget tid at ”tømme” huset for alle loppestadier. Det sker ved at lopperne dør, efterhånden som de hopper på katten. Pupper er ikke følsomme for sprøjtebehandling i hjemmet desværre, men man kan fremskynde klækningen ved at støvsuge ofte og meget. Så snart katten behandles med et effektiv middel kontinuerligt, stopper ægproduktionen og problemet vil gradvist formindskes og til sidst forsvinde helt, såfremt alle dyr i hjemmet behandles.

Hvordan beskytter og behandler du mod lopper?

Med Advantage kan du nemt forebygge og behandle din kat målrettet mod lopper. Advantage er et spot-on-middel, der påføres på huden i nakken én gang om måneden. Det dræber både de lopper, der lever i dyrets pels, og også loppelarver, der lever i kattens omgivelser.

Advantage forbliver effektivt selvom katten bliver våd f.eks. efter heftig regn. Genbehandling hyppigere end hver 4. uge kan blive nødvendig afhængigt af smittepresset fra lopperne i omgivelserne. Det er vigtigt at bruge den rigtige pipettestørrelse, som passer til kattens vægt, for at undgå underdosering.

Ud over at det er vigtigt at behandle din kat mod lopper, bør du også sætte ind mod dem i omgivelserne, da størstedelen af loppeproblemet findes her. Sørg for at støvsuge, især der, hvor katten opholder sig, samt vaske tæpper, kurve, puder og andre underlag ved mindst 60° C. Det er vigtigt at alle katte og hunde i hustanden behandles samtidig. Ubehandlede dyr kan nemlig bringe nye lopper indenfor, og så vil problemet fortsætte.

Flere artikler til dig