Spiloppen
Uanset om du er ejer af et
kæledyr eller bare er dig selv,
kender du sikkert vores dårlige ry…
Ja, vi lopper er de små, irriterende og dødfrække
kryb, der sidder i kæledyrets pels,
men hvor meget ved du egentlig om os?
Tag testen, og find ud af det her

Vi er vilde med pels – men er vi den parasit, man oftest ser hos danske hunde og katte?

Bonusinfo

Lopper er den mest udbredte parasit hos danske hunde og katte, og de kan angribe dit kæledyr hele året rundt. De kommer ofte fra hunden og kattens omgivelser eller fra naturen, hvor andre smittede dyr har spredt loppeæg.

Æg har vi nok af, men hvor mange kan vi lægge på en dag?

Bonusinfo

Under de helt optimale betingelser kan én enkelt hun-loppe lægge op til 50 æg om dagen. Det svarer til mere end 3.000 lopper på 2 måneder! Ad!

Vi er gode til gemmeleg, men hvilke spor kan afsløre os på dit kæledyr? (Vælg flere)

Bonusinfo

Lopper efterlader flere spor, når de først har kastet sig over dit kæledyr. Hunde klør og slikker sig ofte efter bid, mens kattes reaktion ikke er lige så tydelig. Fælles er dog, at man kan se små røde prikker fra bid, hvis man kigger godt efter i kæledyrets pels. Lopperne er irriterende for huden, så kæledyret vil ofte være urolig, når det plages af lopper. Reder du pelsen med en lusekam og et fugtigt stykke køkkenrulle kan du se små, sort-røde ekskrementer i pelsen.

Frække som vi er, hænger vi ud forskellige steder. Mon du kan du gætte vores opholdssteder? (Vælg flere)

Bonusinfo

Loppens livscyklus har fire faser:
Nyklækkede lopper: De nyklækkede lopper er hundesultne, og springer på dit kæledyr kort tid efter, at de er udklækket. De lever i kæledyrets pels, hvor de suger blod ved at stikke en sugesnabel ind i huden.

Æg: Efter parring lægger hun-loppen dagligt op mod 50 æg i pelsen. Æggene falder ud af værtsdyrets pels og ned på gulv, tæpper, senge og andet i dyrets omgivelser, hvor de ligger, indtil de udklækkes til små, sultne loppelarver. Larver: En larve er 2-5 mm lang og behåret, og efter ca. 10 dage spinder den en kokon, hvori den udvikles til næste stadie: puppen.

Puppen: I puppen udvikles den voksne loppe, som dog stadig befinder sig inde i kokonen. Når den mærker på vibrationer, varme, udåndingsluft og bevægelse, at et pattedyr er i nærheden, udklækkes den på få sekunder og springer på det nye værtsdyr.

Der er mange af os – og flere forskellige arter! I Danmark er katteloppen den mest udbredte, men hvor kræsen er den?

Bonusinfo

Der findes rigtig mange forskellige loppearter, men i Danmark er katteloppen (Ctenocephalides felis) den mest udbredte loppeart på både hund og kat. Hundeloppen (Ctenocephalides canis) er derimod sjælden og knytter sig primært til hunde.

Vi er nogle aktive banditter, men hvor langt kan vi vandre på et døgn?

Bonusinfo

Når loppelarver udklækkes og bliver i omgivelserne kan de vandre helt op til 1,5 meter pr. døgn!

Vores bid plager dit kæledyr, men hvordan kan vi ellers genere? (Vælg flere)

Bonusinfo

Lopper kan genere på flere måder. De kan føre til loppeallergi, der er en reaktion på loppens spyt, og viser sig som hudbetændelse, kløe og irritation på kæledyrets hud. Desuden kan de overføre bændelorm, der kan leve i kæledyrets tyndtarm.

Vi er ikke meget for at afsløre det, men hvordan kommer du mest effektivt af med os?

Bonusinfo

Hvis du vil slippe for lopper, skal dit smittede kæledyr behandles med et middel, der også dræber loppelarver. Er der flere hunde eller katte i husstanden, skal de have samme behandling som det smittede kæledyr, da lopperne hurtigt breder sig. Ubehandlede dyr er en smittekilde og kan nemt bringe nye lopper med hjem. Vask alle tekstiler, som dit kæledyr har været i nærheden af, ved mindst 60 °C. Endelig skal du støvsuge både hjemmet, bilen og sommerhuset grundigt! Husk at smide støvsugerposen ud efter rengøringen.