Vejen til en seniorhunds hjerte Vejen til en seniorhunds hjerte

Vejen til en seniorhunds hjerte

Når hunde runder 8 års alderen, går de under betegnelsen senior hunde [1]. Du har måske bidt mærke i, at hunden er blevet mere inaktiv og ikke bevæger sig i samme tempo, som da den var yngre. Men hvordan håndterer vi vores trofaste gamle ven, når alderstegnene sætter ind? I takt med at din hund bliver ældre, er det vigtigt at være bevidst omkring, hvordan den forandrer sig fysisk og ofte også mentalt [2].

Glem ikke de daglige gåture

Det er vigtigt, du fortsat sørger for at få din seniorhund motioneret, selvom den måske gradvist er blevet lidt mere stivbenet, når den rejser sig fra kurven. Det er nødvendigt for hundens fysiske og mentale velvære, at den kontinuerligt holder kroppen i bevægelse, så længe du tager højde for race, alder og eventuelle svagheder[3].

Din gamle ven vil værdsætte gåture i roligt tempo, hvor I trisser afsted sammen og nyder alt det, naturen har at byde. På gåturen er det vigtigt, at hunden får tid og lov til at snuse til det, som nu er der, da det er godt til at holde blodcirkulationen og lugtesansen i gang. Det kan være en fordel at undgå store fællesarealer med mange hunde, samt ”hunde legepladser”, hvor der kan være yngre og vildere hunde til stede. I stedet kan du arrangere et møde, med få legekammerater i et mindre område, hvor din seniorhund har mulighed for at følge med og sætte sit eget tempo.

Din hund værdsætter stadig socialt samvær

Hundens hjerneceller skal stadig holdes ved lige, selvom den ældes. Hundens mentale helbred går faktisk i flæng med den fysisk del – ligesom hos os mennesker. Derfor øges risikoen for, at din gamle ven bliver senil og deprimereret, hvis ikke den holdes aktiv[4]. Senile hunde reagerer ofte langsommere og gør underlige ting, som den aldrig har gjort før, derudover vil du opleve, de bliver mere indadvendte. For at forebygge og opretholde hundens mentale helbred, er det op til os hundeejere, at sætte gang i forskellige aktiviteter og socialt samvær. Dette vil hjælpe hunden til fortsat at have indhold i tilværelsen, selvom det er i et roligere tempo, end hvad den er vandt til. Du kan altid udfordre hundens mentale evner og stimulere lugtesansen, ved at sprede nogle godbidder, som hunden kan søge i sit eget tempo. Det er vigtigt, du lader hunden bruge den tid, som er nødvendig for at løse opgaven.
 

Vær opmærksom på hundens fysiske ændringer

Mange hunde nyder at få massage, og det behøver ikke være hos en professionel. Du kan sagtens blot bruge din hænder og indføling. Når du giver din hund massage, er du med til at ”holde fingeren på pulsen” i forhold til hundens velbefindende. Dette er en fordel, da du hurtigere vil opdage, hvis der sker ændringer i hundens krop. Når du er opmærksom på områder ved nakke, bagben og ryg får du fornemmelsen af, om der lige pludselig opstår spændinger. Derudover er det en god ide at være opmærksom på, om hunden virker kold eller varm, måske er der steder, hvor hunden ikke vil berøres? Når du er i kontakt med hunden på denne måde, vil du hurtigere kunne reagere i tilfælde af, at du opdager ændringer.

Det kan godt være, din gamle trofaste ven ikke orker at træne hårdt, eller kan følge ligeså godt med på løbeturen eller jagten, men det er ikke ensbetydende med, at hunden hellere ville ligge hjemme i sin kurv og sove. Husk på at en gammel hund hurtigt kan blive inaktiv og passiv, hvis ikke du som ejer stadig inddrager den som en aktiv del af din hverdag.


                                                                                           

1. Netdyredoktor.dk

2. Netdyredoktor.dk

3. Dogcoach.dk

4. Dogcoach.dk